Přesouvání
Jestliže nejste profesionální řidič nebo messenger, asi
vám cestování – myslím v pracovní dny – připadá jako hluchý čas. Ambiciózní
rodiče, kteří již v předškolním věku řádně okroužkovali své děti, do přesunů
investují i několik hodin denně. Několik hodin vyplněných čtením, tlacháním,
psaním esemesek, bloumáním, klimbáním, případně tichým utrpením, kdy už tam
budeme a jestli to dnes zase nestihneme. Zkušení už vybavili svůj biorytmus
upgradem uvádějícím systém v pevných časech do úsporného režimu.
Jelikož trávím pár hodin týdně se studenty a často
prohrávám s pokušením brát to mazácky bez přípravy, načež mě v metru začne
hryzat svědomí, minimálně dvakrát týdně jsou pro mě ranní přesuny stresovou
dřinou. Start výuky je pak pro mě vysvobozením, vlastně symbolickým
vrcholem, na který jsem se ráno mezi Karlákem a Butovicemi škrábal. Jakousi
rozinkou, kterou si smím sezobnout za to, že jsem se předtím naládoval
těstem.
No a když padlo slovo rozinka – to mi připomnělo, co
kdysi řekl Marek Eben o Plíhalově albu Králíci, ptáci a hvězdy.
Průměrné desky prý obsahují hodně těsta a sem tam rozinku, kdežto Karel
podle Marka udělal desku ze samých rozinek. Hezký bonmot... ale vychutnáte
si rozinku bez těsta? Nejsem si tím vůbec jistý. Abyste poznali, že je něco
fakt hodně dobré, potřebujete vědět, jak to vypadá, když to dobré není.
Má-li živé vystoupení gradovat, musí mít z čeho – tedy musí mít nějaký
relativně nejhorší okamžik. (Navíc, když profík udělá chybu, nevěřili byste,
kolik lidí tím potěší. Ale to sem až tak nepatří.) Nějakou chvíli, kdy třeba
i trochu nudí, aby divákům umožnil duševní hygienu a nechal je odpočinout,
než na jejich záda aplikuje kryoterapii. (Tu přece člověk vydrží taky jen
pár minut, že?)
Ovšem i to těsto musí být poživatelné, aby se posluchač
k rozince vůbec prokousal. Sláva těm, kteří to vědí a dokáží péct své
hudební frgále tak, že z nich všichni spokojeně tloustnou.
Honza Hučín